Radiokomunikacja : Skanery Radiowe : Forum Nasłuchowe

>> RadioScanner.pl - Forum miłośników radiokomunikacji <<
Obecny czas: 26 Wrz 2018, 04:51
Całkowity czas spędzony na forum:

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Baza rogala. Komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 00:47 
farmer
wredny syn Rumcajsa
Awatar użytkownika

Posty: 2349
Skąd: Tam gdzie kiedyś
Skaner/TRX: Miałem, mam, mieć będę!
ALH!
W porozumieniu z rogalem rozpoczęliśmy kosmetykę bazy nasluchy.tk. Kosmetyka ta polega na uporządkowaniu miejscowości i usunięciu duplikatów w miastach, w których słychać coś z innego miasta.
Jeżeli chodzi o same miejscowości, przyjmujemy, że zaznaczone są miasta powiatowe, natomiast jeśli w jakiejś miejscowości danego powiatu pojawi się coś "własnego", należy zaznaczyć miasto pochodzenia w opisie. Celem tego jest przeniesienie "pipidówek" do powiatów, dodatkowo umożliwi to identyfikację miejscowości o tej samej nazwie znajdujących się niedaleko od siebie (np. Sułkowice).
Ja rozpocząłem walkę z województwem małopolskim, na razie z grubsza jest progres, ale to jest długa zabawa. Jeśli ktoś ma chwilę, może pobawić się z własnym województwem (dajcie info na wszelki).
S pozdravom!

_________________
Czesto pisze z komorki. Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych. ^/p
wredny syn Rumcajsa
spec od kanalizacji (by c)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 08:01 
SuperUser
SQ2PPL
Awatar użytkownika

Posty: 253
Skąd: Krępa Kaszubska
QTH Lokator: JO84UP
Skaner/TRX: Motorola MT2100/Baofeng UV-5R/Kenwood TS480
Ja mogę zająć się pomorskim:)

Sent from my GT540 using Tapatalk


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 14:51 
Ja biorę na siebie świętokrzyskie.


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 15:30 
V.I.P.
Awatar użytkownika

Posty: 2810
Skąd: Warszawa - Bemowo
QTH Lokator: KO02LG
Skaner/TRX: + antena :-)
Ja ogarnę Dolny Śląsk i Mazowsze.

_________________
www.nasluchy.tk - baza częstotliwości w Polsce


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 15:59 
farmer
wredny syn Rumcajsa
Awatar użytkownika

Posty: 2349
Skąd: Tam gdzie kiedyś
Skaner/TRX: Miałem, mam, mieć będę!
Scania1994 ma machnac zachodniopomorskie.. Jedna rzecz: machnijcie w freq kropki zamiast przecinkow, by byl jeden format zapisu, jak w bazie UKE. Wiem, wiem... ;-)

_________________
Czesto pisze z komorki. Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych. ^/p
wredny syn Rumcajsa
spec od kanalizacji (by c)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 16:42 
SuperUser
Awatar użytkownika

Posty: 145
Skąd: Świdwin
QTH Lokator: JO73VS
Skaner/TRX: UNIDEN UBC72XLT
Można chyba to zrobić dość sprawnie Edit>find and replace.
Cytuj:
Jedna rzecz: machnijcie w freq kropki zamiast przecinkow, by byl jeden format zapisu, jak w bazie UKE. Wiem, wiem...


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 16:55 
V.I.P.
Awatar użytkownika

Posty: 2810
Skąd: Warszawa - Bemowo
QTH Lokator: KO02LG
Skaner/TRX: + antena :-)
nieeeee - żadnego automatu, już takie cuda były. Potem przecinki zamiast kropek są także w opisach. Od zawsze też w bazie są przecinki zamiast kropek - tego się trzymajmy (czasem userzy piszą z kropkami, co staram się tępić) - polską notacją zapisu ułamków dziesiętnych są przecinki. Nie chcę też przy okazji problemów przy eksportach bazy np. do Excela.

_________________
www.nasluchy.tk - baza częstotliwości w Polsce


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 16:58 
V.I.P.
SQ5SDM, DMR: 2605064
Awatar użytkownika

Posty: 942
Skąd: Warszawa, QTH:KO02MG
QTH Lokator: KO02MG
Skaner/TRX: InterCity - Radiowy5 ;-)
...
Kropki są subtelniejsze i ładniejsze :P

BP, NMSP

_________________
Z powodu AWARII LAPKA - Odwiedziny forum radykalnie zmniejszą się do niezbędnego minimum. :/


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:02 
V.I.P.
Awatar użytkownika

Posty: 2810
Skąd: Warszawa - Bemowo
QTH Lokator: KO02LG
Skaner/TRX: + antena :-)
zaraz będziemy formatować tabelki zgodnie z zasadami Feng Shui :-D

_________________
www.nasluchy.tk - baza częstotliwości w Polsce


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:13 
farmer
wredny syn Rumcajsa
Awatar użytkownika

Posty: 2349
Skąd: Tam gdzie kiedyś
Skaner/TRX: Miałem, mam, mieć będę!
feng shui to powinni wprowadzic w plikach excelowskich z UKE;; dobra, kropki mozna odpuscic;-)

_________________
Czesto pisze z komorki. Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych. ^/p
wredny syn Rumcajsa
spec od kanalizacji (by c)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:23 
SuperUser
Awatar użytkownika

Posty: 145
Skąd: Świdwin
QTH Lokator: JO73VS
Skaner/TRX: UNIDEN UBC72XLT
Dobra czyli w częstotliwościach będą przecinki, a po przecinku trzymamy się czterech cyfr? Np. mam w bazie częstotliwość 429.85 to mam zmienić na 429,8500?


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:25 
V.I.P.
Awatar użytkownika

Posty: 2810
Skąd: Warszawa - Bemowo
QTH Lokator: KO02LG
Skaner/TRX: + antena :-)
tak - czterech :-). Na stronie głównej bazy są od paru lat spisane wszystkie wytyczne :-).

_________________
www.nasluchy.tk - baza częstotliwości w Polsce


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:26 
Co do UKE to pracuję właśnie nad generowaniem pliku bazy danych dla wyszukiwarki Rogala.
Jakieś propozycje??
Problem czterech po przecinku będzie załatwiony.
Takie małe OT.


Góra
  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 17:28 
farmer
wredny syn Rumcajsa
Awatar użytkownika

Posty: 2349
Skąd: Tam gdzie kiedyś
Skaner/TRX: Miałem, mam, mieć będę!
ja tam troche rewolucjonizuje;) ale stand. 4 cyfr ma byc.

_________________
Czesto pisze z komorki. Przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych. ^/p
wredny syn Rumcajsa
spec od kanalizacji (by c)


Góra
 Profil E-mail  
 
 Temat postu: Re: Baza rogala - komunikat.
PostWysłany: 15 Maj 2012, 18:59 
SuperUser
SQ2PPL
Awatar użytkownika

Posty: 253
Skąd: Krępa Kaszubska
QTH Lokator: JO84UP
Skaner/TRX: Motorola MT2100/Baofeng UV-5R/Kenwood TS480
A ja kurde troszke nie kumam xD jak np miasto Łeba, jest tam freq kapitanatu.. to mam wpisać ją dla Lęborka i w opisie napisac ze nadawane z Łeby ? Czy jak ? :-D


Góra
 Profil E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron

Partnerzy Forum: